پرسونای مشتریان
منظور از پرسونای مشتریان 👥 در کسب وکار چیست؟ شاید برایتان این سوال پیش آمده که اصلاً پرسونای مشتریان یعنی چی؟ پرسونا یکی از روشها و شیوه های بخشبندی بازار است که از جمعآوری و تحلیل داده های متفاوت برای رسیدن به یک الگو و یا یک نماینده از جامعه هدف حاصل میشود .
به طور خلاصه پرسنای مشتری را شرح مفصلی از خصوصیات مشتری مورد نظرمان می توان تعریف کرد . ((پرسونای مشتری )) یا (( پرسنای خریدار )) شامل همه اطلاعات مشتری می باشد از دموگرافی مشتری گرفته تا سرگرمیها ، رزومه شغلی و حتی خانواده مشتری را شامل میشود .
پرسونای مشتریان از این جهت مفید است که مفاهیمی مثل بازار هدف و دسته بندی مشتریان برای هر کسب و کار یک مفهوم انتزاعی است و آنچنان که باید و شاید گره از مشکلات حل نمی کند .
در عین حال هر اندازه که بتوانیم برای کسب و کارمان تصویری شفاف تر و واقعی تر از مشتریانمان در ذهنمان ترسیم کنیم و مشخص کنیم ، میتوان گفت که درک بهتری از او خواهیم داشت . به همین دلیل باید به سراغ پرسونا برویم :
برای مثال به دو جمله زیر که بیانکننده یک هدف هستند توجه کنید :
- می خواهم یک کیف طراحی کنم که برای پسران و دختران دبیرستانی و دانشگاهی مناسب باشد .
- می خواهم یک کیف طراحی کنم که خواهرم و برادرم و هر کسی که شبیه به اوست و به مدرسه می رود آن را که دید ، بپسندد و خرید کند .
همان طور که میبینید جمله دوم برای شما شفافتر و واضحتر است . تعریف پرسنا نیز بر اساس هدف دوم شکل و شمایل پیدا کرده است . یعنی در تعریف پرسونای مشتریان به صورت خیلی روشن و واضح ، از مشتری ، خریدار و مخاطب صحبت کنیم و او را درست شبیه به یک انسان آشنا مانند دوست ، همکار ، اقوال و همسایه خودمان در تخیلاتمان تصور کنیم ، برای او کار کرده و نیاز او را برطرف کرده و محصولات خود را به او معرفی و عرضه کنیم .
چه تفاوتی میان دسته بندی و پرسونای مشتریان وجود دارد؟
در دسته بندی مشتریان ، موجودیت های مشابه را در یک گروه قرار می دهیم . در دسته بندی مشتریان می توان از معیارها و پارامترهای مختلفی استفاده نمود اما معمولا به صورت کاربردی و رایج در بخش بندی مشتریان از اطلاعات جغرافیایی ، جمعیتشناختی و میزان سوددهی مخاطب استفاده می شود .
در طرف مقابل پرسونا همان طور که اشاره نمودیم شرح مفصلی از خصوصیات مشتری مورد نظرمان را در خود جای داده ، درست به گونه ای که با یک شخص حقیقی در دنیای بیرون از ذهنمان و در عالم حقیقت وجود دارد و درحال تعامل با وی هستیم .
مدیران هر کسب وکار با این هدف به سراغ ساخت پرسونا می روند که بخش بندی مشتریان را غنی تر و قابل فهم تر کنند . در دسته بندی مشتریان ، خواص گروه های مشابه شناسایی می شوند و سپس به وسیله پرسونای مشتریان از این خواص تصویری و قالبی ساخته تا بر اساس آن بتوان داستان و چگونگی ارتباطات و تعاملات مشتری را با جزئیات ترسیم و تشریح نمود .